Published on

13 Nov 2008

UU scoort goed op BAPC 2008

Zaterdag 25 oktober werd aan de TU Delft het Benelux Algorithm Programming Contest gehouden. Nederlandse, Belgische en Luxemburgse universiteiten konden een aantal teams, van drie personen elk, afvaardigen. Utrecht was goed vertegenwoordigd, met vijf studententeams en een “bedrijventeam” van oud-winnaars (nu AIO’s, en organisatoren van de volgende ronde). En we hebben ons goed geweerd.

Het BAPC is een programmeerwedstrijd, maar het is wel een specifiek soort programmeren. Je krijgt een aantal opgaven, en je wordt geacht voor zoveel mogelijk opgaven zo snel mogelijk een programma te schrijven dat die opgave binnen de tijdslimiet kan oplossen.

Er zijn veel standaardproblemen die met (kleine aanpassingen van) standaardalgoritmes kunnen worden aangepakt: shortest path, minimum spanning tree, convex hull, etcetera. De kunst is natuurlijk te zien dat een standaardalgoritme werkt, en het dan snel en zonder fouten eventueel aan te passen en te implementeren. Met name “zonder fouten” is een probleem: de wedstrijd duurt “maar” 5 uur, en je hebt gedurende die vijf uur per team één computer ter beschikking.

En dan zijn er nog de simulatie-problemen (niet algoritmisch moeilijk, maar als je niet heel precies bent zit je eindeloos te debuggen) en een enkel probleem waar je ter plekke een slimme oplossing voor moet verzinnen… Kortom, genoeg om een paar slimme mensen een paar uur bezig te houden.

Vijf uur, vele liters thee en cola, en een paar vreugdekreten na het begin van de wedstrijd was de einduitslag bekend. Wij waren heel blij dat we op het laatste moment toch nog de derde plaats hadden weten te veroveren (we hadden eigenlijk op meer gehoopt, maar dat zat er die dag echt niet in – de Leidense Prime Suspects hebben verdiend gewonnen.) De andere Utrechtse teams hadden zich ook goed geweerd: de “Backspace Boys” werden achtste, “F₃” werd negende, en “illuminati continued” en “EPo” wisten elk één opgave op te lossen – goed voor een achttiende en twintigste plaats (van 34). Tenslotte wist ons all-star “bedrijventeam”, “22-23 Nov: NWERC in Utrecht”, zonder veel moeite de parallelle competitie voor bedrijven te winnen (hoewel ook zij minder punten haalden dan de Prime Suspects…)

Kortom, de eer van de UU is hoog gehouden. En we hebben al zin in de volgende ronde: “22-23 Nov: NWERC in Utrecht”.